Een trap in een huis dat wordt geschilderd, met verfkwasten en verfblikken op de achtergrond.

Trappen Schilderen: Tips, Technieken en Inspiratie

Trappen zijn vaak een prominente functie in ons huis, en het schilderen ervan kan een geweldige manier zijn om hun uitstraling te vernieuwen en je interieur te transformeren.

Of je nu je houten trap wilt opfrissen, je betonnen trap een modernere look wilt geven, of je metalen trap wilt laten opvallen, het schilderen van trappen kan een eenvoudig en effectief doe-het-zelfproject zijn.

In deze uitgebreide gids zullen we je begeleiden door het proces van het schilderen van trappen, van voorbereiding tot afwerking, en je voorzien van handige tips, technieken en inspiratie om je op weg te helpen.

Wil je trappen laten schilderen? Vraag dan een offerte aan.

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

1: Voorbereiding

Voordat je begint met schilderen, is het essentieel om de trappen grondig voor te bereiden. Dit omvat:

 1. Reinigen: Verwijder vuil, stof en eventuele oude verfresten door de trappen grondig te reinigen met een ontvetter en water. Laat de trappen vervolgens volledig drogen.
 2. Schuren: Schuur het oppervlak van de trappen lichtjes op met schuurpapier om eventuele ruwheid te verwijderen en de hechting van de verf te verbeteren. Veeg daarna het stof weg met een vochtige doek.
 3. Maskeren: Bescherm delen van de trap die niet geschilderd moeten worden, zoals de trapleuning of de vloer eromheen, met schilderstape en afdekfolie.

Kijk voor meer handige tips op: https://trappenschilderen.nl/

2: Reparaties Uitvoeren

Controleer de trappen zorgvuldig op eventuele beschadigingen, zoals scheuren, deuken of losse delen, en voer indien nodig reparaties uit voordat je gaat schilderen.

Gebruik vulmiddel om scheuren en deuken op te vullen en laat het volledig drogen voordat je verder gaat.

3: Priming

Breng een primer aan op de trappen om een glad en gelijkmatig oppervlak te creëren en de hechting van de verf te verbeteren.

Kies een primer die geschikt is voor het materiaal van je trap (hout, beton, metaal, etc.) en breng het gelijkmatig aan met een kwast of roller.

Laat de primer volledig drogen volgens de instructies op de verpakking.

4: Schilderen

Nu is het tijd om je trappen te schilderen in de gewenste kleur en afwerking. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Gebruik hoogwaardige verf die geschikt is voor het materiaal van je trap en de gewenste afwerking.
 • Breng meerdere dunne lagen verf aan voor een gelijkmatige dekking en een duurzaam resultaat.
 • Werk van boven naar beneden en van binnen naar buiten om druppels en afdruipen te voorkomen.
 • Laat elke laag verf volledig drogen voordat je de volgende laag aanbrengt.

Lees ook: Trapgat Behangen: Gids voor een Stijlvolle Trapomgeving

5: Afwerking

Laat de verf volledig uitharden voordat je de trap weer in gebruik neemt. Verwijder voorzichtig de schilderstape en afdekfolie en bewonder het resultaat van je werk!

Als je wilt, kun je de trap afwerken met een beschermende toplaag, zoals vernis of polyurethaan, voor extra duurzaamheid.

Inspiratie

Om je te inspireren bij het schilderen van je trappen, hier zijn enkele populaire ideeën:

 • Klassiek wit: Een tijdloze keuze die past bij elk interieur.
 • Gedurfd en levendig: Kies een opvallende kleur om je trappen in het oog te laten springen.
 • Natuurlijk hout: Behoud de natuurlijke schoonheid van houten trappen door ze te schilderen en te vernissen voor een warme en uitnodigende uitstraling.
 • Monochroom: Creëer een modern en gestroomlijnd effect door de trappen dezelfde kleur te geven als de omliggende ruimte.

Bij een woning laten schilderen heb je inspiratie nodig. Lees daarom onze blogs!

Wat kost een trap schilderen?

Het schilderen van trappen kan een geweldige manier zijn om je interieur te vernieuwen en een persoonlijk tintje toe te voegen aan je huis.

Met de juiste voorbereiding, materialen en technieken kun je prachtige resultaten behalen die jarenlang meegaan. Onze experts vragen €1000 per trap om te schilderen!

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Scroll naar boven